top of page
Banner from scratch.png

FROM

OPDRACHTGEVER

EMI OP ZUID  

CATEGORIE

UX / INTERACTION DESIGN

SCRATCH

WINNEND

PROJECT

Hoe help je jongeren die net op zichzelf wonen in de wijk Feijenoord (Rotterdam) om gezondere eet keuzes te maken?

Het concept bestaat uit een app die deze jongeren moet gaan helpen om gezondere eet keuzes te maken op een sociale manier. Wanneer

de jongeren even geen geld hebben voor een compleet nieuwe maaltijd kunnen zij door middel van de app hun restjes invoeren die zij nog in huis hebben liggen op dat moment. De app maakt hier een zo gezond mogelijk recept van. 

Wanneer ze een product missen voor het recept geeft de app aan dat Sanne een straat verderop nog eieren heeft, en dit graag wilt ruilen voor melk. Gelukkig heb jij nog melk en kan je het recept dus afmaken. Tegelijkertijd zie je Sanne ook weer eens.

Mocht niemand van je buren het hebben? Geen probleem, de app verwijst je door naar de lokale supermarkten en laat zien waar je het product het goedkoopst kan kopen.

 

Je word dus niet alleen geholpen om gezond te eten, maar je bespaard ook nog eens geld!

Logo_FromScratch_Tekengebied 1.png

"WIE ZIJN DEZE JONGEREN

NOU EIGENLIJK?"

zoey-deutch-vampire-academy-blood-sister

LILLY ROSA

Leeftijd: 21 jaar

Woonsituatie: Samenwonend

Opsessed met gezonde voeding (chia zaad etc) & vegatarisch. Voor ontspanning zoekt ze haar inner shakra via yoga. Is verslaafd aan social media en is altijd te vinden op instagram of snapchat.

EVAN PIETERS

Leeftijd: 21 jaar

Woonsituatie: Thuis

Houdt van gamen en verdient zijn zakcentje door te werken als vakkenvuller bij een supermarkt. Eet in de pauzes 

frikandelbroodjes. Heeft geen vast ritme.

f295c9568dbfbff6f7d169b7edea6d10.300x300

"WELKE GEZONDE OPTIES BIED FEIJENOORD NU AAN VOOR DE JONGEREN?"

Is het makkelijk gezonde producten te kopen in

Feijenoord (Rotterdam) en doen de jongeren dit?

Tijdens het observeren kwam er al snel naar voren dat er vooral kleine locale supermarkten zaten met heel veel verschillende producten (voornamelijk ongezond). Tijdens heb observeren heb ik gesproken met jongeren uit de buurt waar zij het meeste hun boodschappen doen. Ze maakte voor kleine boodschappen gebruik van local supermarktjes en voor de grote boodschappen verlieten ze toch vaak Feijenoord om naar de Jumbo toe te gaan. 

Wanneer de vraag naar voren kwam hoe gezond ze waren moesten 

ze toch even lachen. De ene deed wel aan sport en lette op hun voedsel en de ander stond met een blikje Energy in de hand. Maar iedereen was het er mee eens dat het beter kan maar dat ze vaak

niet weten hoe.

CONCLUSIE

"TIJD VOOR CREATIEVE TECHNIEKEN

EN DE CONCEPT ONTWIKKELING"

test iphones.jpg

Hoe werkt de app en welke functies worden er allemaal aangeboden?

Naast dat de app je wilt stimuleren om gezonder te eten kan de app je ook helpen bij het onderhouden van sociale contact in de wijk. De jongeren gaven aan dat ze niet echt weten wie bij hun in buurt wonen en ze niet zomaar bij de buren aan durven te bellen om een potje suiker te halen. Dit aspect miste de jongeren erg. 

In de app vul je aan wat je allemaal in de koelkast hebt liggen. De app maakt hier gezonde gerechten van en verteld wat jij nog nodig hebt om het recept compleet te maken. Mocht je een product niet in huis hebben dan kan je kijken of je met iemand in de buurt kunt ruilen of welke supermarkt het product het goedkoopste aanbiedt. 

Nu is gezond eten niet altijd even makkelijk. Zo geeft de app beloningen om het wat soepeler te maken. Eet je gezond en maak jij je koelkast netjes leeg dan word je beloont met een cheat recept. 

Mocht alles helemaal in soep lopen dan kan je gebruikt maken van de S.O.S functie. Hier kan je een contactpersoon aan koppelen die je kan ondersteunen bij het koken. 

"FROM SCRATCH WON

THE CHALLENGE"

thumbnail_image2-2.jpg

"Eerstejaars studenten CMD presenteren hun projecten op het Future Flux Festival!"

Het Future Flux Festival, georganiseerd door RDM Rotterdam, staat dit jaar in het teken van Meet the makers. Midden tussen de drone fabrikanten en hypermoderne technologische hoogstandjes staan er twee stands van eerstejaars studenten Communicatie en Multimedia Design. Zij presenteren vol trots de resultaten van hun opdracht voor EMI rond het thema gezonde leefstijl voor inwoners op Zuid.

Team “Winx Club” ontwikkelde een app voor jongeren die net op zichzelf gaan wonen. Het eetpatroon wat zij van huis uit meekrijgen is niet altijd gezond. In de app “From Scratch” kunnen ze ingrediënten die ze hebben liggen invullen en krijgen dan suggesties voor gezonde recepten. Missende ingrediënten kunnen ze óf aanschaffen bij de supermarkt óf ophalen bij de buren. Buurtbewoners kunnen namelijk in de app aangeven welke producten zij over hebben en beschikbaar stellen voor anderen. Daarmee heeft de app ook nog een sociaal doel.

https://www.emiopzuid.nl/nieuws-173/2018-06-15/eerstejaars-studenten-cmd-presenteren-hun-projecten-op-het-future-flux-festival
bottom of page